Situatia brusca de izolare sociala in care ne aflam cu totii a afectat practic toate domeniile de activitate, inclusiv invatamantul preuniversitar. Ca raspuns, fiecare cadru didactic a fost nevoit sa gaseasca de urgenta metode prin care sa isi continue activitatea in mediul online.
Aceasta tranzitie este insa una foarte complicata, necesitand adaptari majore atat din partea cadrelor didactice, cat si din partea elevilor. Principala provocare a profesorilor este adaptarea la o lume noua, virtuala, o lume cu care elevii sunt in general foarte familiari si obisnuiti. Problema acestora din urma, insa, este dificultatea lor de a ramane concentrati la ce li se preda si motivati sa retina informatia primita.
Iata cateva aspecte ce trebuie luate in considerare pentru a capta atentia si interesul elevilor pentru orele online.
Structura tuturor materiilor predate in scoli pentru invatamantul la zi pleaca de la premisa ca elevii vor fi fizic prezenti la ore. Din acest motiv, cadrele didactice vor trebui sa modifice aceasta structura pentru ca aceasta sa se potriveasca mai bine cu situatia de fata. Cum matematica, biologia si restul materiilor nu pot fi reinventate in cateva zile, ceea ce trebuie sa se schimbe este felul in care informatia este emisa de profesor si captata de catre elev.
In primul rand, structura clasica, cu ore de 40-50 de minute, nu este una fezabila. Multi copii si adolescenti au dificultati in a ramane atenti pe o perioada asa lunga de timp chiar si in sala de clasa; sa o faca din intimitatea propriei locuinte, unde nimeni nu ii vede daca au alte preocupari si asezati la un calculator ce le ofera posibilitati practic infinite de divertisment este o sarcina aproape imposibila. In schimb, ora ar trebui structurata in bucati de 10-15 minute unde se discuta un singur subiect. Apoi, fie printr-o scurta pauza, fie printr-o recapitulare, elevii vor sintetiza informatia primita, neapucand sa isi piarda interesul.
De asemenea, trebuie retinut ca invatamantul online nu are doar limitari fata de cel clasic, dar si posibilitati in plus. Majoritatea platformelor de acest tip ofera profesorilor posibilitatea unei interactiuni continue cu elevii, prin mini-teste de cateva minute menite sa ii motiveze pe elevi sa fie atenti la ce s-a discutat anterior. De asemenea, profesorii pot, prin intermediul platformelor online, sa raspunda pe rand si in privat fiecarei nelamuriri. Nu in ultimul rand, mediul online permite, spre deosebire de cel clasic, inregistrarea integrala a tuturor lectiilor pentru ca elevii sa le poata revedea inaintea unui test programat.
Cand e vorba de comunitati online, elevii sunt cei ce ar trebui sa ii invete pe profesori. Astazi practic orice grup de persoane cu un interes comun isi poate forma o comunitate virtuala, fara ca distanta geografica sa fie un obstacol. Profesorii se pot folosi de aceasta tendinta a copiilor si adolescentilor, incurajandu-i pe acestia sa comunice atat intre ei, cat si cu cadrele didatice. Elevii sunt mult mai usor de convins sa discute intre ei, ajutandu-se astfel reciproc sa inteleaga mai bine materia.
Se pot organiza grupuri specifice pe o anumita materie sau chiar pe un anumit subiect legat de respectiva materie. Acum este sansa profesorilor pasionati de materia pe care o predau sa se foloseasca de dimensiunile uriase ale internetului pentru a gasi contexte prin care sa evadeze din limitele manualelor scolare, respectand in acelasi timp programa impusa.
Multi elevi care, din diverse motive, nu reusesc sa tina pasul cu o materie tind sa se demoralizeze si sa isi piarda increderea in sine, acest fapt afectand si incercarile viitoare de a invata. Acest pericol este mai mare in mediul online, fiind mai greu pentru profesor sa isi dea seama care sunt elevii ce au nevoie de mai multa incurajare si atentie.
Profesorii ar trebui in aceasta perioada sa ofere feedback individual fiecarui elev in urma unui test sau a unui proiect, explicand mai bine partile unde elevul e deficitar si oferindu-i critici constructive si metode prin care isi poate imbunatati performanta scolara. Astfel, elevul va simti ca profesorul ii vrea binele si va fi motivat sa se imbunatateasca.
Traim vremuri fara precedent, insa orice situatie de criza aduce dupa sine mai multe oportunitati. Tranzitia orelor catre mediul online are dificultatile ei, insa printr-o reorganizare atat a materiei, cat si a modului de interactiune cu elevii exista oportunitatea ca fiecare sa iasa din aceasta situatie cu mai multe plusuri decat minusuri.
Autor: Dan Teodorescu
Sursa: https://www.povertyactionlab.org/blog/3-26-20/how-keep-students-engaged-online-learning
Profitați de perioada aceasta și de reducerea de 30% de care beneficiați la înscrierea la oricare dintre cursurile practice de pe platforma noastră de E-learning. 👨💻🎓👩💻
🌞 Cod reducere: “VIVID30” 🌞
Codul se va completa în formularul de înscriere, la rubrica ”Cod reducere”.
Preț întreg: 490 de lei
Preț promoție: 💥 350 de lei 💥
Preț special curs Proceduri: 190 de lei
Ce găsiți pe platforma noastră❓
✅ Tematici de actualitate
✅ Multe multe 😊 modele de documente atât de utile pt. cadrele didactice, pe care le puteți descărca
✅ Noutăți legislative
✅ Filmulețe cu explicații, exemple şi bune practici
✅ Formatori pasionați, bine pregătiți, cu experiență practică
✅ Limbaj accesibil
✅ Sprijin în accesarea platformei 24/7
Cursurile au o durată de 40 de ore, diploma o primiți pe email după finalizarea cursului şi prin poştă, după ce revenim în activitate la birou (în prezent, întreaga echipă lucrează de acasă 😊).
După completarea formularului de înscriere, veți primi factura pe email, care poate fi plătită prin transfer bancar sau prin mandat poştal, în conturile noastre din Trezorerie/ING/BRD.
Atunci când se înregistrează plata, veți primi contul de conectare la curs, împreună un un ghid de accesare a platformei.
Echipa noastră vă stă la dispoziție cu sprijin tehnic şi eventualele întrebări care pot apărea pe parcurs.
Pe platformă vă puteți conecta oricând, aveți acces timp de 2 săptămâni şi puteți parcurge cursul în ritmul dumneavoastră.
Cursurile înscrise în promoție:
Vă aşteptăm cu drag la cursuri! 🎓
🌼🌷🌷🌷🌷🌷🌼
0746170521
cursuri@scim-vivid.ro