Sala de clasă este de obicei un mediu dinamic, ce adună elevi diferiți și cu o mare varietate de tipuri de personalitate. Prin urmare, o tehnică eficient de predare presupune implementarea a mai multor strategii menite să adreseze nevoile individuale ale fiecărui elev. În multe situații, această abordare individuală este mai usor de descris decât de implementat efectiv, indiferent de experiența profesorului.
Dat fiind faptul că o soluție universală nu reușeste în general să acopere toate tipologiile de elevi, aceste strategii vă pot ajuta în activitatea dintr-o clasă cu elevi ce au personalități variate.
1. Vizualizare
Puteți ajuta elevii să înțeleagă subiecte complicate prin asocierea lor cu experiențe practice și vizuale de învățare ce le arată aplicabilitatea respectivelor subiecte în viața reală.
2. Cooperare
Puteți încuraja elevi cu aptitudini diferite să se ajute reciproc în procesul de învățare, prin impicarea lor în activități cooperative, în grupuri mici sau cu toată clasa. Cooperarea îi face să fie nevoiți să își exprime propriile idei și să analizeze ideile altora, ceea ce le poate dezvolta atât abilitățile de comunicare și gândire critică, cât și nivelul de încredere în propriile forțe.
3. Lecții pe bază de întrebări
Adresarea de diverse întrebări menite să-i facă pe elevi să se gândească la posibile răspunsuri și abordări le poate îmbunătăți abilitatea de gândire independentă. De asemenea, ei vor învăța cum să abordeze o problemă și vor înțelege conceptele discutate în clasă la un nivel mai profund. Întrebările pot fi din subiecte precum matematică sau fizică, dar sunt încurajate și întrebările deschise, ce ii stimulează pe elevi să își dezvolte păreri proprii referitoare la diverse subiecte.
4. Diferențiere
Un mod eficient de a vă asigura că toți elevii progresează în ritmul propriu este să le alocați activități bazate pe aptitudinile fiecăruia. Astfel, elevii cu performanțe academice superioare pot primi teme care să-i provoace și să-i pună în dificultate, în timp ce și cei ce tind să rămână în urmă primesc ajutorul de care au nevoie. Un mod eficient de a pune asta în practică este fie încurajarea elevilor de a-și alege singuri activitățile potrivite dintr-o multitudine de opțiuni, fie împărțirea lor în grupe cu activități diferite.
5. Introducerea tehnologiei în sala de clasă
Având în vedere fascinația naturală a copiilor pentru tehnologie, încorporarea ei în activitatea de clasă le poate stârni acestora interesul. Lecțiile pot deveni astfel interactive, elevii fiind încurajați să se documenteze pe internet despre diverse teme chiar în timpul discuțiilor din clasă. De asemenea, instrumente precum tablete și telefoane mobile permit folosirea de aplicații educative interactive.
6. Gestionarea comportamentului
Implementarea unei strategii eficiente pentru a menține un comportament adecvat din partea elevilor e foarte importantă pentru șansa lor de a-și atinge potențialul maxim. Clase zgomotoase și nedisciplinate descurajează învățarea, soluția fiind în general un sistem bazat pe disciplină și pe recompensarea comportamentului pozitiv.
7. Dezvoltarea profesională
Participarea constantă la cursuri și programe profesioniste de formare poate fi un mod eficient de a îmbunătăți procesul de predare și învățare. Pe lângă ieșirea din monotonia cotidiană a sălii de clasă, participarea la astfel de programe vă poate expune la experiența și metodele de lucru ale altor profesori, ajutându-vă să creați un mediu dinamic și motivant pentru elevii dumneavoastră.
Va invitam la cursuri profesioniste organizate de Vivid Education, furnizor autorizat de servicii de formare, înscris în R.N.F.F.P.A.A.
webinarii practice de 2 sau 3 ore
Detalii şi înscrieri: https://vivid-edu.ro/events/categories/webinarii/
cursuri online asincron, individuale, de 40 de ore
Detalii şi înscrieri: https://vivid-edu.ro/cursuri-online/
cursuri internaționale online
Detalii şi înscrieri:https://vivid-edu.ro/events/categories/webinarii/
TEMATICI:
Cursuri comisii învățământ:
– CEAC
– platforma ARACIP
– noile standarde de asigurare a calității
– SCIM
– proceduri
– comisia pentru curriculum
– GDPR
Cursuri documente manageriale:
– elaborare/revizuire documente de management educațional: PDI/PAS, Plan Managerial
– elaborare/revizuire Regulament Intern / ROF
Alte tematici utile:
– proiecte Erasmus+
– managementul conflictelor
– anticorupție
– achiziții publice şi operare SEAP
– formator
– managementul riscurilor
– inteligență emoțională
– proiecte de educație multiculturală
Vă stăm la dispoziție pentru informații suplimentare:
0746170521
cursuri@scim-vivid.ro
Sursa articol:
www.quizalize.com/blog/2018/02/23/teaching-strategies/