fbpx
  • 0790392994
  • cursuri@scim-vivid.ro

Bine ați venitpe site-ul nostru!

Sună acum0746170521

Trimite e-mailcontact@scim-vivid.ro

Decontarea cheltuielilor pe perioada delegării, detașării și pentru deplasările efectuate în interes de serviciu

 

Hotărârea nr. 714 din 2018, intrată în vigoare din 01 ianuarie 2019, stabilește drepturile personalului din instituții publice în vederea decontării cheltuielilor realizate pe perioada delegării și detașării, dar și pentru deplasările efectuate în interes de serviciu, precum participarea la cursuri de formare.

Astfel, conform Art. 1 alin. (1) al HG, persoanele ce sunt delegate în interes de serviciu într-o localitate situată la o distanță cuprinsă între 5 și 50 km față de localitatea unde își are locul permanent de muncă, au dreptul la o indemnizație de delegare în valoare de 20 lei/zi. Dacă distanța este mai mare de 50 de km, angajatul primește, pe lângă indemnizația de delegare și o alocație de cazare, în valoare de 230 lei/zi (alin. 2).

Alin. (4) precizează că indemnizația de delegare și alocația de cazare se vor acorda fără prezentarea de documente justificative, deci nu e nevoie să aduceți bonuri/facturi.

 

ATENȚIE!

Conform alin. (5), pentru delegarea cu o durată de o singură zi, precum și ultima zi în cazul unei delegări pe o perioadă mai lungă, nu se acordă alocație zilnică de cazare, iar indemnizația de delegare se acordă numai dacă durata delegării este de cel puțin 12 ore.

Decontarea cheltuielilor de transport

            Conform art. 6 alin (1), cheltuielile de transport ale personalului instituțiilor publice sunt decontate dus-întors, dacă localitățile în care aceștia sunt delegați/detașați, se află la mai mult de 5 km. Astfel, sunt decontate cheltuielile de transport în cazul călătoriei cu:

  • avionul, pe orice distanță, clasa economică și cu aprobarea conducătorului instituției publice;
  • trenul, după tariful clasei a II-a pentru distanțe de până la 300 km și după tariful clasei I, pe distanțe mai mari de 300 km;
  • navele de călători, după tariful clasei I;
  • mijloace de transport auto și transport în comun;
  • mijloace de transport auto ale autorităților sau instituțiilor publice, dacă acestea au asemenea posibilități, cu încadrarea în consumurile lunare de combustibil, stabilite potrivit legii;
  • autoturismul aflat în proprietatea sau folosința angajatului.

 

Atenție!

Decontarea cheltuielilor de transport în și din localitatea de delegare sau de detașare se face numai pe baza legitimațiilor de călătorie.

Decontarea combustibilului pentru deplasarea cu autoturismul propriu

            În cazul deplasării cu autovehiculul propriu, aceasta se poate face numai cu acordul conducătorului instituției publice. În acest caz, decontarea se va face cu valoarea a 7,5 l litri de combustibil la 100 km parcuși. Se vor avea in vedere documente justificative pentru stabilirea prețului combustibilului. (art. 7 alin.(1)).

            Pentru mai multe, informații consultați întreaga hotărâre, împreună cu anexa:

https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/HG_714_2018.pdf

Conform Legii-cadru nr. 153/2017, ordonatorul de credite (directorul) este responsabil cu stabilirea și acordarea drepturilor salariale, acesta fiind răspunzător de gestiunea sistemului de salarizare a personalului din instituțiile publice și de stabilirea salariilor de bază, conform legii, astfel încât să se încadreze în sumele aprobate cu această destinație în bugetul propriu (art. 3 alin. (1) și alin. (4)).

 

Sursa: HOTĂRÂRE Nr. 714/2018 din 13 septembrie 2018, privind drepturile și obligațiile personalului autorităților și instituțiilor publice pe perioada delegării și detașării în altă localitate, precum și în cazul deplasării în interesul serviciului.

 

Autor: Marinela Șalaru – Manager Formare la Vivid Education

 

 

Ești cadru didactic și vrei să fii la curent cu noutățile legislative aplicabile activității tale? Vino la cursurile Vivid Education!

🍂🚩Toamna aceasta aduce un nou concept de cursuri ➡️ Lucrăm practic pe modele de documente pt. anul şcolar 2019-2020 ‼ ✏🗒

✅Cursuri CEAC: http://vivid-edu.ro/index.php/2019/…/07/curs-practic-ceac-2/

✅Cursuri PDI/ PAS/ Plan Operational/ Plan Managerial (documente manageriale): http://vivid-edu.ro/…/curs-practic-documente-de-management…/

✅Cursuri SCIM (control intern managerial): http://vivid-edu.ro/…/cursuri-practice-scim-control-intern…/

Detalii şi înscrieri:
📲Telefon: 0746 170 521

📩E-mail: cursuri@scim-vivid.ro📩

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!